10 Νοεμβρίου 2024

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο εμφανίζεται στην επικαιρότητα το θέμα των προβλημάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα πληροφορούμαστε ότι και άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι η επιμήκυνση της βιωσιμότητας των ανθρώπων και η μείωση του αριθμού των νέων που εντάσσονται στην εργασία.

Ήδη, η ΕΕ έχει ανακοινώσει την άποψή της ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από όλες τις χώρες-μέλη. Τα μέτρα αυτά εντοπίζονται σε τρείς άξονες:

  1. Παράταση του επαγγελματικού βίου και της παραμονής των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων στην απασχόληση.
  2. Εξισορρόπηση των εισφορών και των παροχών με σωστό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
  3. Προώθηση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας στα κεφαλαιοποιητικά και ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα.

Με απλά λόγια, οι δύο πρώτοι άξονες σημαίνουν αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος σε ότι αφορά τα όρια συνταξιοδότησης και πιθανή μείωση των παροχών.

Με τον τρίτο άξονα η ΕΕ δείχνει την διέξοδο που είναι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα είτε αυτά είναι ομαδικής μορφής (ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης) είτε ατομικής μορφής.

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν σταδιακά την πραγματικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και ο βαθμός ανησυχίας για τις συνταξιοδοτικές παροχές που περιμένουν από αυτό, αυξάνει συνεχώς. Έτσι, στρέφουν τις ελπίδες τους προς τον εργοδότη αναμένοντας την συμπαράστασή του προκειμένου να δώσουν την πρέπουσα λύση στο θέμα αυτό. Η συμπαράσταση που περιμένουν από τον εργοδότη δεν είναι μόνο στενά οικονομική (δηλαδή κάποια συμμετοχή στην καταβολή των εισφορών). Εκείνο που τους ενδιαφέρει επίσης είναι η συμβολή του εργοδότη στην εύρεση του κατάλληλου τρόπου έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό πρόγραμμα.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) μπήκαν στην Ελληνική πραγματικότητα για πρώτη φορά επίσημα το έτος 2002 με τον νόμο 3029/2002. Ακολούθησε μία σειρά από Υπουργικές Αποφάσεις που εμπλούτισε το νομικό πλαίσιο του χώρου των ΤΕΑ. Η προσπάθεια ολοκλήρωσης του νομικού πλαισίου που έχει ανάγκη ο θεσμός των ΤΕΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και πολλά ακόμη χρειάζονται να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΤΕΑ ΕΛΤΑ είναι ένα από τα πρώτα Ελληνικά ΤΕΑ και είναι σίγουρα το μεγαλύτερο ΤΕΑ με παροχές συνταξιοδοτικού χαρακτήρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει την θέση της κατ’ επανάληψη, προβάλλοντας με κάθε τρόπο την εναλλακτική λύση των ΤΕΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η έκδοση της Οδηγίας 41/2003 η οποία θέτει ένα ενιαίο πλαίσιο των ΤΕΑ σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Τα επόμενα χρόνια η ΕΕ θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τον θεσμό των ΤΕΑ με παροχή κινήτρων και καθιέρωση ενιαίων κανόνων. Με τον τρόπο αυτό ο θεσμός των ΤΕΑ θα μπορέσει να αναλάβει στο άμεσο μέλλον ‘υψηλότερες αποστολές’, δηλαδή να αναλάβει να καλύψει τα κενά που αναμένεται να αφήσουν πίσω τους τα κρατικά συνταξιοδοτικά συστήματα, τα οποία, φυσικά, ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν, όμως αναμένεται ότι θα συρρικνωθούν πάρα πολύ στο κοντινό μέλλον.

Το ΤΕΑ ΕΛΤΑ έχει πλήρη συναίσθηση του ρόλου του και κάνει μία σημαντική προσπάθεια βελτίωσης των μηχανισμών του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του τώρα αλλά και στο μέλλον.